De 5 Fases van Volwassenheid binnen Organisaties

Gepubliceerd op 5 september 2021 om 14:27

Naast dat mensen opgroeien, gaan ook organisaties door verschillende fases van groei om volwassenheid te bereiken. Zoals je van een peuter niet kunt verwachten dat hij een vliegtuig kan besturen, kun je van een net gestarte organisatie niet verwachten dat zij gestandaardiseerde werkmethodes hebben.

Naarmate de organisatie zich ontwikkeld veranderen ook de behoeftes en methoden om blijvend succes te garanderen. Om te zorgen dat de mensen binnen de organisatie gefaciliteerd worden in hun werk is het belangrijk inzicht te hebben in welke fase de organisatie zich bevind. Nadat dit in kaart is gebracht kan ook aangeduid worden wat de organisatie nodig heeft om naar de volgend fase te groeien, of wat wellicht nog mist in de huidige fase en het functioneren drastisch kan verbeteren.

In onderstaande afbeelding zijn door Marcela Presecan globaal de 5 stadia beschreven, met de daarbij behorende staat van middelen, processen, beleid, organisatie architectuur en integratielevel.

Nieuwsgierig geworden naar waar uw organisatie staat? En wat u nodig heeft om naar de volgende fase te komen? Neem dan vooral is contact op!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.